U periodu od 02.-05. lipnja 2016. godine, u Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta u Opatiji, održan je 3. Kongres Hrvatske komore zdravstvenih radnika strukovnog razreda za medicinsko-laboratorijsku djelatnost pod nazivom “Medicinsko – laboratorijska dijagnostika u praksi i pravo u zdravstvu” s međunarodnim sudjelovanjem. Kongres je bio namijenjen svim sudionicima i zdravstvenim djelatnicima koji se bave medicinsko-laboratorijskom dijagnostikom i njezinom primjenom u praksi kao i znanstvenim istraživanjima.

Bila je to prilika za izmjenu iskustava u radu i novim tehnološkim dostignućima te upoznavanje novih internacionalnih zakonskih regulativa za našu struku s predavačima država članica EPBS-a i IFBLS-a, međunarodnih organizacija čija je punopravna članica HKZR Strukovnog razreda medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Glavne teme znanstvenog programa obuhvatile su područja kliničke kemije i hematologije, mikrobiologije, patohistologije i citologije, molekularne dijagnostike,  transfuzijske medicine i imunologije, a održana su i predavanja iz područja Pravo u zdravstvu.

Ispred Odjel za patologiju i citologiju Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak Silvija Canko aktivno je sudjelovala u radu Kongresa s dva rada, „D-dimer u suvremenoj dijagnostici kardiovaskularnih bolesti“ iz područja transfuzijske medicine i „Značaj citodijagnostike u dijagnostičkom algoritmu pretraga neoplazmi urotela“ iz područja citologije s naglaskom na novu Parišku klasifikaciju citologije urina iz 2015. godine čije se uvođenje u rutinski rad očekuje u Hrvatskoj. Prezentirano je nekoliko zanimljivih radova vezanih uz rad patohistološkog laboratorija i imunohistokemijske analize čiji sadržaj bi bilo vrijedno implementirati u rad našeg laboratorija s obzirom da je na Odjelu za patologiju i citologiju u postupku uvođenje imunohistokemijskih metoda analize.

U okviru Kongresa predstavljen je video Strukovnog razreda za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku koji se može pogledati na internet stranici: http://mld.hkzr.hr/2016/06/video. Mene osobno, kao medicinsko-laboratorijskog djelatnika, dojmile su se sljedeće riječi kojima bih željela završiti ovaj izvještaj: „Za medicinsko laboratorijsku djelatnost kažu da je skrivena profesija koja ljudima spašava živote, kažu da smo pozadinska fronta i krojači ljudskih sudbina.“

Izvještaj pripremila: Silvija Canko, mag.med.lab.diag.